Allan Jensen overtog vandværk i ruiner – Nu kan det blive Danmarks bedste

For 18 år siden fik den uddannede rørlægger Allan Jensen stillingen som driftsleder på det nedslidte vandværk i Kolt Hasselager. Med frie tøjler fra bestyrelsen renoverede han hele anlægget, som nu er i finalen om at blive landets bedste.

Af Mathias P Thorsen

På øverste etage i Hasselager-Kolt Vandværk sidder driftsleder Allan Jensen ved sit store skrivebord på hjørnekontoret. De fire andre kontorer på salen står tomme, og han er den eneste, som har sin faste gang i bygningen. Han er alene det meste af arbejdstiden og det er sådan, han foretrækker det. Udefra kan man gennem en kæmpemæssig glasfacade se fire store vandbeholdere. Foran dem står pumperne, som dagligt sender vand ud til 10.000 mennesker i området. At de virker, som de skal, kan tydeligt ses på det rekordlave spild. Landsgennemsnittet ligger på over 7 procent, hvor Hasselager-Kolts er på 2,3. Forurening på værket er ikkeeksisterende. Allan Jensen har selv været med til at bestemme bygningens strømlinede og enkle design, og vandværket er med sit rene look og høje effektivitet blevet et samlingspunkt for hele byen. Og nu er det i finalen om at blive det bedste vandværk i Danmark.

Magtkamp på vandværket

At Allan Jensen og Hasselager-Kolt Vandværk skulle ende med at fejre en finaleplads sammen, er resultatet af mange års hårdt arbejde. Allan Jensen er uddannet rørlægger og kloakmester, og har tidligere arbejdet i udlandet. Han har haft folk under sig, men tidligt fandt han ud af, at håndtering af personale ikke var hans stærke side. Der har for ham aldrig været langt fra tanke til handling og ofte spilder man dyrebar tid, når ideerne skal igennem flere led. Hans filosofi er, at hurtigt arbejde mønter sig på bedre og billigere resultater.

”Man kan nemt komme til at spare sig fattig. Det nytter ikke noget at spare 50 kroner nu, hvis det koster 100 senere.”

Da Allan Jensen for 18 år siden søgte stillingen som driftsleder for Hasselager-Kolt Vandværk, var stedet i forfald. Vand strømmede fra utætte ledninger under byens gader og vilde katte havde bosat sig i rørene på det vandværk, som stod for vandet til 2.500 husholdninger. Et paradoks sprang hurtigt i øjnene på Allan, da han tiltrådte sin stilling – den store mængde penge, som lå ubrugt. At der kunne være flere millioner på kontoen, når vandrørene i byen var utætte og vandværket i sig selv var ved at falde fra hinanden, var uacceptabelt.

“Tanken om det dengang var, at vand var en ressource. Jeg har derimod altid set vand som en fødevare, og det skal være af allerhøjeste kvalitet, når man sender det ud til borgerne.”

Den daværende formand for bestyrelsen elskede vandværket lige så højt, som Allan Jensen senere selv ville komme til. Han havde dog ikke sans for at bruge de fornødne penge til vedligeholdelse og modernisering. Allan Jensen var fra starten klar over, at der ikke var plads til dem begge to, hvis projektet med vandværket skulle lykkes. Han tog derfor omgående et opgør med formanden foran hele bestyrelsen – et opgør, som Allan Jensen vandt.

”Jeg havde det dårligt med måden, han blev smidt ud på, men det var nødvendigt på det tidspunkt. Det var enten ham eller mig.”

En ny tid for byen

Så kunne det store arbejde med modernisering begynde. Pengene skulle bruges, så vandrørene, gaderne og vandværket kunne få en overhaling. Vandværket skulle hurtigt omstille sig til de nye tilflyttere og Allan Jensen var selv med i det praktiske arbejde:

“De første 10 år lavede jeg meget selv. Jeg havde nogle til at grave for mig, og så lavede jeg selv alt med rørene. Men det blev for meget. Vi er vokset meget, siden jeg kom til.”

Allan Jensen overlod som 61-årig håndteringen af det praktiske til andre. Det nye vandværk var på dette tidspunkt blevet bygget, og Allan Jensen ønskede at digitalisere stedet. For forbrugernes skyld, og for at sikre sig mod fremtidige hackerangreb, indgik Hasselager-Kolt Vandværk et samarbejde med appudviklerne fra Watts. Watts har specialiseret sig i et let tilgængeligt system, som vil gøre vandværkets kunder i stand til at overvåge deres vandforbrug ned til sidste dråbe og dermed i sidste ende sænke prisen. Den øgede digitalisering, de lave spildvandsprocenter og den høje kvalitet af stedet gjorde, at foreningen Danske Vandværker indstillede dem til finalen i deres nye konkurrence om at blive landets bedste vandværk.

Kulminationen på sit livsværk

Vinderen af prisen som Danmarks bedste vandværk bliver officielt kåret d. 22. marts. Men alene det, at komme i finalen blandt 2.500 danske vandværker, er en enorm ære, og vidner om, hvor langt vandværket er nået siden Allan Jensen overtog ansvaret for 18 år siden. Han bliver dagligt bekræftet i, at hans arbejde gør en forskel og der er blandt borgerne i Kolt Hasselager stor respekt for det, han har gjort.

“Jeg har ikke brug for at få roser hver dag, men det betyder meget for mig, når der dukker hundredevis af folk op til åbent hus og beundrer vandværket. De går op og fortæller mig, at de sætter pris på min måde at drive det på. Det synes jeg er fedt.”

Allan Jensen kan ikke med sikkerhed sige, hvor længe han fortsætter på vandværket endnu. Han stopper dog ikke foreløbigt, for selvom han har nået pensionsalderen, er han ikke klar til at give slip på sit livsværk endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *